Odjeci

Prijedlozi i reakcije čitatelja

Preko časopisa do duhovnih vježbi
Prije nekoliko godina hodočastio sam u Šurkovac. Fra Ivo Pavić, kako i on sam zna spomenuti, nakon što je prošao ove duhovne vježbe, tamo privlači mnoštvo svijeta. Kada on moli u Ime Isusovo, Gospodin se očituje ozdravljenjima i obraćenjima. Ja sam sasvim slučajno ispred crkve kupio časopis »Injigo«, uopće ne znajući o čemu se radi. Kada sam pročitao, privukao me je lik i djelo sv. Ignacija. On je, kao i ja, bivši vojnik. Saznao sam sve o njemu iz onoga što mi je bilo dostupno. A onda sam kupio knjigu Marice Čunčić »Dođi, slijedi me« i dobio unutarnju spoznaju: ovo je ono što sam tražio da bih popravio svoj odnos s Bogom, sa samim sobom i sa svojim bližnjima. I tako sam, hvala Bogu, sada treći krug u duhovnim vježbama. Svjedočim da sam zahvaljujući časopisu »Injigo« i mojemu susretu sa sadržajem u njemu, dospio u duhovne vježbe. Sâm časopis ima takav sadržaj da svatko može naći nešto što mu je zanimljivo. Vjerujem i svjedočim da je vaš rad na časopisu »Injigo« na spas duša i da se Gospodin proslavlja preko njega.
Ante Vrvilo, 4. gardijska brigada
Osvrt na sedmi broj časopisa »Injigo«
Imam osjećaj da je svaki idući broj sve bolji. Pohvala svima koji sudjeluju u stvaranju časopisa. Čitajući svoje najintimnije misli u njemu nisam mogla zaustaviti suze. Hvala Vam što ste mi dali mogućnost podijeliti ih s drugima.
Ljiljana Hohnjec
Časopis »Injigo« br. 7
Sretan Božić i blagoslovljena nova godina!
Otac isusovac Petar Galauner, dipl. theol., prof., glavnoj i odgovornoj urednici časopisa »Injigo« dr. sc. Marici Čunčić i svim suradnicima čestita svetkovinu Božića. Kao vjerni čitatelj časopisa osvrće se na teme 5. i 6. broja i želi poseban blagoslov u promociji ignacijanske duhovnosti u duhu nove evangelizacije.
Poštovana i draga dr. Čunčić!
Advent ide prema svojemu vrhuncu. Za koji dan naći ćemo se pred jaslicama, tim otajstvom Božje malenosti i blizine. Nedokučiva je ljubav našega Boga koji je u svojemu Sinu kao malo dijete ušao u našu povijest i među nama trajno prebiva. S ljubavlju i divljenjem pratim Vaš rad u promicanju duhovnih vježbi i ignacijanske duhovnosti, posebno po vrlo dragom i cijenjenom časopisu »Injigo«. Upravo me to potiče da Vama, svim Vašim suradnicima, posebno uredništvu »Injiga« želim sretan Božić i blagoslovljenu novu godinu! Želim mnogo uspjeha, mnogo novih inicijativa, upornosti u radu i brojan odaziv na duhovne vježbe, kao i lijep broj pretplatnika časopisa »Injigo« koji na sebi svojstven način promiče ignacijansku duhovnost, ali obrađuje i mnoge druge teme koje pomažu da se ta duhovnost živi u svakodnevnome životu. Posebno sam zadivljen brojem sudionika u duhovnim vježbama od 30 tjedana 2015. – 2016. godine, kao i brojem pratitelja.
U jednome od prijašnjih brojeva pozvali ste se na mojega subrata, znanca iz Rima i prijatelja p. Campbella Johnstona, u tome tko sve može biti pratitelj i time otupili oštricu kritike koja se koji put na taj račun čuje. Porastom broja želim Vam i molim se za to da Vas u Vašim inicijativama prati Duh Sveti i majčinska ljubav Blažene Djevice Marije, da Vaše dragocjeno nastojanje iz dana u dan bude sve kvalitetnije i sve plodnije.
Časopis za sudionike duhovnih vježbi »Injigo« posebno mi je drag. Vrlo raznolik. Promiče ignacijansku duhovnost. Dizajn je odličan. U svakom pogledu čestitam! Preda mnom je šesti broj. Posebno sam oduševljen koricama. Zaista veličanstven prizor. Pomno sam ga prelistao i neke članke pažljivo pročitao. Zadivljen sam bogatstvom različitih tema, mnoštvom informacija i mnogih programa pri čemu se pitam kako sve možete stići i kako sve to uspijevate organizirati. No dobro znamo kad Gospodin nekoga izabere za posebno poslanje, onda ga prati i svojim blagoslovom. Čovjek tada uspijeva napraviti i ono što po slabim ljudskim silama ne bi mogao ostvariti. Vama i svim Vašim suradnicima želim poseban blagoslov u promociji ignacijanske duhovnosti u duhu nove evangelizacije. U razgovoru s p. Grégoireom Le Belom na str. 26 dotičete se i pitanja kako hrvatski isusovci gledaju na duhovne vježbe. Dakako da mogu biti različiti stavovi i različite prakse, ali to su dvije rijeke istoga izvora i idu prema istome cilju, zato ne bi smjelo biti ni najmanje animoznosti s bilo koje strane. Žao mi je što ste u tom pogledu naišli na nerazumijevanje kod onih od kojih ste s pravom očekivali ne samo razumijevanje, nego i pomoć. Hvala Bogu da se niste dali slomiti. Neki dan papa Franjo govorio je i o tome kako su osporavanja koji put znak da smo na dobrome putu. Na našoj 36. generalnoj kongregaciji, koja je završila sredinom prošloga mjeseca, mnogo se naglašavala potreba dijaloga i suradnje sa svim ljudima dobre volje, pa i onima izvan kršćanstva. Nadam se da će buduće generacije isusovaca biti više nadahnute tim duhom, da će biti otvorene za dijalog i da će znati složno surađivati, posebno s onima koji tako zdušno i uspješno promoviraju ignacijansku duhovnost.
Lijep pozdrav! Uz preporuku u molitve!
P. Galauner, D. I.
Vlastito svjedočanstvo – pomoć u teškim danima
Moje svjedočanstvo o doživljaju duhovne obnove za pratitelje objavljeno je u 1. broju časopisa „Injigo“ (str. 26˗27). U sljedećoj godini imala sam jaku krizu i otpor prema služenju kao pratiteljica, no vraćala sam se na svoje objavljeno svjedočanstvo kako bih se uvjerila da je to napisala ista osoba. Vlastito svjedočanstvo mi je tako pomagalo u teškim danima da ostanem pratiteljica u Programu Injigo.
Višnja Rickijević
Naš vježbatelj Josip Čičak poslao nam je fotografiju svoje registarske tablice iz Winnipega, Manitoba, Canada
Registracijske oznake
Snimio: Josip Čičak
Najmlađi čitatelj
Najmlađi čitatelj
Snimila: Tanja Biško
Osvrt na četvrti broj časopisa »Injigo«
»Ne mogu se ostaviti čitanja. Sve je napisano tako jezgrovito i jako.«
Janica Čunčić
Časopis »Injigo« br. 4
Prijedlog: posao i Božja načela
Predložio bih jednu temu koja možda bude od koristi. Naime, već se godinama, kako idu i ove duhovne vježbe, trudim povezivati okolnosti posla s procesima duhovnih previranja i istraživanja Božjih putova. Smatram da je to područje, posebno muškoj publici, izuzetno važno i volio bih da i to negdje dotaknete. Npr. Ignacijeva kontemplacija u akciji je svakako primjenjiva u vođenju tvrtki, obrta, a primjena Božjih načela u odnosu s novcem ili poduzetništvom je i nama Hrvatima silno važna tema. Ne mislim da se o tome dovoljno govori. Zasad toliko. Budite hrabri i ustrajni s časopisom. Vrlo je dobar i koristan.
Ivica Granić, dipl. ing. građ.
Časopis »Injigo« br. 4, rubrika »Tesar«
Osvrt na tekst »Ruksaci« rubrike »Srce sportaša«
Upravo sam pročitala tekst i dojmilo me kako je Gospodin moćan, kako svime upravlja i sve povezuje! Naime, u prethodnim cjelinama o grijesima, u predvježbama, više puta sam u slici vidjela sebe s ruksakom na leđima! I sad pročitam ovaj članak! Inače, nisam sportski tip i imam predrasudu kako su sportski članci u ovom časopisu dosadni, a Gospodin me baš dotakne preko ovoga sportskog članka! Članak me potakne da ruksak predam Isusu sa spoznajom da kamenje pripada ne samo meni, nego i mojoj okolini. Kao da je tekst pisan za mene i po meni. Rečenica sv. Ignacija: »Oluja koja bjesni protiv nas bez naše krivnje, znak je da će uskoro doći uspjeh«, ohrabrila me i dotaknula jer je i ona odraz moje svakodnevne duhovne borbe! Naš Bog je baš sjajan, On je taj koji upravlja svakom situacijom i svime te ima izvrstan smisao za humor.
Danijela
»Srce sportaša«: Ruksaci
Osvrt na drugi broj časopisa »Injigo«
U očekivanju novog broja ponovno sam pregledala prošli i odazivam se vašem pozivu za čitatelje. Ne znam što bih prije pohvalila jer je cijeli broj divan: prije svega humor, koji uvijek dobro dođe, dirljive ispovijesti naše Marice i vlč. Marinka, izuzetan putopis u Manresu, korisni i vrlo primjenjivi savjeti psihologa u komunikaciji, neočekivano iz Europske unije, prijedlozi dobrih knjiga i pjesama, divna i brojna svjedočenja sudionika duhovnih vježbi, crtice o sveticama i svecima i Elizabetin znak. Posebno pohvaljujem ukrasni dio, ilustracije slikarice Kate Jelović rođ. Pejić jer mi se veoma sviđaju, posebno tratinčice na naslovnici, toliko da bih njima rado ukrasila svoj dom. Sviđa mi se i stablo masline umjesto uobičajena sadržaja.
Verica Pandžić
Časopis »Injigo« br. 2
Osvrt na prvi broj časopisa »Injigo«
Časopis »Injigo« obradovao me svojim izlaskom. Mislim da je zaista sazrelo vrijeme za časopis koji bi osvjetljavao mnoge interese i aktivnosti sudionika duhovnih vježbi. Privlačan je i svojim dizajnom i samim sadržajem. Jedino mi se čini možda preopširnim za časopis (118 stranica), ali s obzirom da je tromjesečnik i to je razumljivo.
Od sadržaja me posebno dotaknulo svjedočenje hrvatskog branitelja kao konkretnog ploda duhovnih vježbi u svakodnevnom životu. Koristan mi je članak o isusovcima karizmaticima i njihovim početcima u Poljskoj, što mi je osobita radost zbog povezivanja karizmi i zajednica. Poticajan mi je ostao i članak Mate Kolaka »slika o Slici«, kao dobro otkrivenje biblijskog teksta. Zanimljivi su mi i osvrti na hodočašća, duhovne vježbe u šutnji ili duhovne obnove. Sviđa mi se što je časopis raznovrstan, ima u njemu za svakog ponešto, makar bih ja smanjila stručne tekstove i donijela više vlastitih otkrivenja samih vježbatelja ili pratitelja. Bilo bi dobro pisati i o najčešćim napastima u duhovnim vježbama i kako ih prepoznati kao i o najčešćim greškama ili napastima u praćenju drugih. U rubrici »Moje će te usne slaviti« bilo bi dobro tumačiti popularne duhovne skladbe koje koristimo u slavljenju, proučiti kako su nastale i što su značile za osobu koja ju je skladala i kako su utjecale na druge… »Crtice iz psihologije« bile bi zanimljivije da su manje stručne, a više konkretne i prijemljive vježbateljima, kao što su primjerice teme o komunikaciji i odnosima. Vjerujem da će zajednički rast svih suradnika časopisa i otvorenost Duhu Svetom učiniti ovaj časopis još boljim i korisnijim!
Jelena M.
Časopis »Injigo« br. 1